Zo zorg je ervoor dat een verhuizing zo soepel mogelijk verloopt!

Velen kiezen er naar een aantal jaar voor om te verhuizen. Dit kan zijn omdat je baan bent veranderd en je anders te ver moet reizen, maar daarnaast komt het ook vaak voor dat een stel eerst iets huurt en vervolgens kiest voor een koopwoning. Mocht jij binnenkort verhuizen, ongeacht de reden, dan is het uiterst belangrijk dat je de juiste voorbereiding treft. In dit artikel bespreken we wat hierbij komt kijken. 

 

Hoeveel geld kan je lenen bij de bank?

Om een woning te kunnen kopen is het voor de meesten noodzakelijk om een hypotheek te krijgen via de bank. Onderzoek vooraf hoeveel geld je ongeveer kunt lenen. Een manier om hierachter te komen, is door gebruik te maken van het internet. Om te voorkomen dat je uiteindelijk te veel rente betaalt, is een hypotheekrente vergelijken zeer aan te raden. Ook dit kun je tegenwoordig snel en eenvoudig doen via het internet. Houd er wel rekening mee dat het daadwerkelijke rentepercentage iets kan afwijken. Je dient dan ook alsnog een afspraak te maken bij de financiële instantie. Ook kun je kijken voor maximale hypotheek berekenen.

 

Hoeveel geld kan je zelf inleggen?

Bij het kopen van een huis dien je in sommige gevallen ook zelf wat geld bij te leggen. Zo dien je bijvoorbeeld het verschil tussen de geschatte waarde en het uiteindelijke bod zelf te betalen. Daarnaast dien je ook zelf op te draaien voor de makelaars- en notariskosten. Al met al heb je in veel gevallen tienduizenden euro’s nodig om een woning te kopen. Zorg er daarom voor dat je genoeg geld hebt gespaard en voorkom dat al je geld in de woning gaat zitten. Daarnaast is het ook niet verstandig om over te bieden op een woning. Dit omdat je het verschil zelf dient te betalen en je dus ook extra risico loopt.

 

Wat ga je doen met je oude spullen? Verkoop ze of neem ze mee naar het nieuwe huis

Een verhuizing is het moment om afscheid te nemen van spullen die je niet of nauwelijks gebruikt. Neem daarom voor de verhuizing de tijd om alle spullen te bekijken en te bepalen wat je wel en vooral ook wat je niet meeneemt. Daarmee voorkom je dat je tijdens de verhuizing spullen vervoert die je vervolgens niet gebruikt en later weer wegbrengt naar bijvoorbeeld de kringloop. Naast dat dit je onnodig veel tijd kost, brengt het in de meeste gevallen ook extra kosten met zich mee en dat is natuurlijk zonde van je geld.